مقالات

احساس رهاشدگی

احساس رهاشدگی ، تنهایی و بروز استقلال و توانمندی زودهنگام

تنهایی هیجانی به قدری آشفته و دردناک است که به محض اینکه کودک آن را تجربه می کند،حاضر می شود دست به هر کاری بزند تا به نوعی با والدین خود در ارتباط باشد و به آنها نزدیک شود.این دسته از کودکان یاد می گیرند که برای نیازها و خواسته های دیگران الویت قائل شوند تا بتوانند با افراد رابطه برقرار کنند.آنها بهای سنگینی برای رابطه با دیگران می پردازند و خیلی زود به این نتیجه می رسند که به جای انتظار حمایت از دیگران یا دریافت توجه از سوی آنها ،خودشان در نقش حمایت گر و یاری رسان ظاهر شوند.

با این کار دیگران را متقاعد می کنند که نیازهای هیجانی چندانی ندارند.متاسفانه در پیش گرفتن چنین رویه ایی به تنهایی هیجانی بیشتر منجر می شود؛زیرا پنهان کردن عمیق ترین نیازهای هیجانی مانع از برقراری رابطه عاطفی اصیل با دیگران می شود.انها فکر می کنند بهترین راه حل در چنین شرایطی این است که هر چه سریع تر بزرگ شوند و به خود کفایی برسند.این دسته از کودکان سریع تر از سن خود به احساس کفایت مندی دست می یابند،ولی در درون به شدت احساس تنهایی می کنند.این دقیقا همان چیزی است که مدام با خودشان می گویند:«من همیشه عاقل تر از سنم بودم.»

منبع :رهایی از محرومیت های دوران کودکی
لینزی گیبسون

♨ سیمای بالینی طرحواره رها شدگی :

🍀چنین بیمارانی همیشه انتظار دارند نزدیکترین افراد خود را از دست بدهند و معتقدند بالاخره افراد نزدیکشان ، بیمار می شوند ، می میرند ، به خاطر یک نفر دیگر آنها را ترک می کنند ، به گونه ای غیر قابل پیش بینی عمل می کنند یا این که ناگهان غیب شان میزند.

🍀بنابراین آنها همیشه در حالت ترس و نگرانی زندگی می کنند و مدام گوش به زنگ علامتی هستند حاکی از این که دیگران آنها را ترک می کنند .
🍀هیجان های معمول این بیماران در قبال فقدان ، اضطراب ، ناراحتی و افسردگی مزمن است ؛ چه این فقدان واقعی باشد چه خیالی، وقتی افراد نزدیکشان آنها را تنها بگذارند، عصبانی می شوند.
(در موارد شدیدتر، این هیجان ها به وحشت، سوگ و غضب تبدیل می شوند.)

🍀برخی از این بیماران، اگر افراد نزدیکشان، آنها را به مدت کوتاهی تنها بگذارند، آشفته می شوند

🔮رفتارهای شاخص این بیماران عبارتنداز :

🔸وابستگی افراطی به افراد مهم زندگی،
🔸انحصارطلبی و کنترل کنندگی،
🔸 سرزنش دیگران به خاطر رها کردن آن ها، 🔸حسادت رقابت با رقیب های عشقی؛ که تمام این رفتارها به این دلیل صورت آن ها را تنها نگذارند.

🍀 برخی از بیماران که طرح وارهٔ رهاشدگی دارند به منظور جلوگیری از درد ناشی از فقدان غیرقابل اجتناب ، از برقراری روابط صمیمانه خودداری می کنند.
(از یکی از این بیماران سؤال شد که چرا شما به تعهدات خود در چهارچوب روابط عاشقانه به همسرتان پایبند نیستید؟ در پاسخ گفت: “اگر او بمیرد، چه خاکی بر سرم بریزم ؟ )

🍀این بیماران در قالب فرآیندهای تداوم طرح واره، معمولا افراد مهم زندگی خود را به گونه ای انتخاب می کنند که به احتمال زیاد آنها را رها کنند مانند انتخاب یک “خانم بی قید و بی مسئولیت”.

🍀این بیماران در قبال چنین همسرانی، واکنشهای شدیدی نشان میدهند و اغلب دچار عشق های آتشین می شوند.
🍀 طرح واره رهاشدگی به احتمال زیاد با طرحواره های دیگری مانند طرح واره اطاعت ارتباط پیدا می کنند.

🍀در چنین وضعیتی، بیمار معتقد است اگر کارهایی را که دیگران از او می خواهند، انجام ندهد، بدون شک او را تنها می گذارند.

🍀علاوه براین، طرح واره رهاشدگی می‌تواند با طرح واره وابستگی /بی کفایتی نیز ارتباط داشته باشد.

🍀 دراین صورت، بیمار معتقد است اگر دیگران او را تنها بگذارند، نمی تواند به تنهایی از پس زندگی برآید.

🍀 نهایتاً این که طرح واره رهاشدگی می تواند با طرحواره نقص ارتباط پیدا کند.

🍀 در چنین حالتی، بیمار معتقد است دیگران به نقص ها و کمبودهای او پی می برند و او را ترک می کنند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا