عشق و نفرت با هم ؟
عشق و نفرت با هم ؟
عشق عاطفه ای است که شناخت آن راحت تر از نفرت است . به خصوص در مادران ، وجود عشق امری بدیهی محسوب می شود و عدم وجود آن در حکم یک فاجعه است .
اما نفرت اغلب انکار می شود . ممکن است به طور منطقی بدانیم که عشق و نفرت با هم وجود دارند اما نمی توانیم با حس خود این همزیستی را درک و تجربه کنیم . وقتی بحث به مادر کشیده می شود ، دیدن عشق بسیار آسان تر از خشم و نفرت است ، اما شدت و قدرت زیاد عاطفه ی میان مادر و فرزند است که ناگزیر منجر به بروز خشم و نفرت در این رابطه می شود . ممکن است این نکته در ابتدا کمی عجیب به نظر برسد . بسیاری از ما خشم و دوست داشتن را متضاد هم می دانیم طوری که انگار تنها یکی از آنها می تواند نسبت به یک فرد وجود داشته باشد . اما در واقع عشق و خشم دست در دست هم دارند . هر چقدر بیشتر کسی را دوست داشته باشیم بیشتر نسبت به او احساس خشم و تنفر میکنیم .
سال ها پیش یک روانشناس نابغه برای توصیف روابط انسانی ، رفتار جوجه تیغی ها را مثال زد ؛ در فصل زمستان جوجه تیغی ها برای گرم شدن به هم می چسبند ، اما این کار باعث می شود تیغ هر یک در بدن دیگری فرو رود . از سوی دیگر جوجه تیغی هایی که از دیگران فاصله می گیرند زخمی نمی شوند اما ممکن است از سرما بمیرند . به این ترتیب برای هر یک از آنها مدتی طول می کشد تا بتوانند فاصله ای را پیدا کنند که در آن کم ترین زخم و بیش ترین گرما وجود داشته باشد . نکته اینجاست که حتی در روابط جوجه تیغی ها گرما بدون زخم وجود ندارد ، چه رسد به انسان !
حال اگر به بحث رابطه مادر و فرزند برگردیم می بینیم که این رابطه یکی از گرم ترین روابط بشری است پس می توانیم مطمئن باشیم که در آن هر دو طرف زخمی می شوند و همین زخم هاست که باعث خشم و نفرت می گردند .
در اکثر مواقع در بسیاری از مادران نفرت عاطفه ای نامرئی است و تنها در صورتی وجود آن درک می شود که میزان آن بیشتر از عشق شود . اما مادرانی هم هستند که به هزاران دلیل فکر می کنند عشق آنها دروغین و ساختگی است و فقط نفرت را واقعی می دانند . در هر صورت ، غیر قابل قبول بودن و هراس از نفرت باعث نامرئی شدن آن حس شده است .
برگرفته از کتاب مادر خوب مادر بد
دکتر نهاله مشتاق